Stručne o pohánke - pohánka je naozaj užitočná plodina

25.06.2017

Stručne o pohánke - pohánka je naozaj užitočná plodina

Mnoho ľudí si myslí, že pohánka je obilninou. Ale nie je to tak, je totiž príbuzná rebarbore a šťavelu, a preto je tiež taká zdravá.
Pohánka je bezlepková a bezpečná pre tých, ktorí majú celiakiu prípadne intoleranciu na lepok. Je jedným z najzdravších potravín, je chutná, ľahko sa pripravuje a je cenovo dostupná pre každého. Pohánka je k dispozícií po celý rok a je dobrou alternatívou namiesto ryži.

Pohánka je bohatá na mnohé stopové prvky, vrátane mangánu, horčíka a medi. Je tiež dobrým zdrojom vitamínov B, kyseliny pantoténovej, niacínu, kyseliny listovej, tiamínu a cholínu.

Nič však netreba preháňať- a to platí aj pre pohánku. Ak máte problémy s vysokým krvným tlakom, mali by ste obmedziť každodennú konzumáciu pohánky. Stačí, ak ju budete konzumovať raz týždenne. Vaše cievy sa Vám poďakujú, pretože budú v super kondícií. Zaujímavé je aj to, že pohánka by sa mala konzumovať najmä práve v zimnom období, pretože dodáva telu dostatok energie.

Pohánka dnes existuje v rôznych formách, môžeme si vybrať napríklad celú pohánku, 100% pohánkové cestoviny, alebo pohánkovú múku. Záleží čo komu a ako vyhovuje.

Aké máte skúsenosti s pohánkou Vy?

ZDc3MGZk