Karob - zdravšia varianta kakaa!

05.11.2016

Karob - zdravšia varianta kakaa!

Karob má množstvo výhod oproti kakau a mnohokrát sa stretneme v spojení s karobom aj s výrazom zdravá čokoláda.
Malé nepravidelné guľaté plody karobu sa spracovávajú mletím, čoho následkom je jemný zomletý prášok. Využívame ho do pokrmov klasicky ako kakao.

Prečo je karob zdravší

Karob, karobový prášok, svätojánsky chlieb,Karob je nielen chutný, ale tiež bohatý na zdravý prírodný cukor (takmer 40%) a proteín (až 8%). Okrem toho má vitamíny a niekoľko dôležitých minerálnych látok. Obsahuje iba jednu tretinu kalórií oproti čokoláde, alebo kakau a je prakticky bez tuku. Neobsahuje žiadne alergény a nemá žiadnu kyselinu šťaveľovú, ktorá narušuje vstrebávanie vápnika.

V dôsledku toho sa karob využíva v potravinárskom priemysle, ako čokoládová aróma. Taktiež môžeme v potravinách nájsť arómu nielen z plodov karobu, ale aj z lúskov.

Existuje mnoho dôvodov na to, že karob je zdravou potravinou.

oproti kakau obsahuje svoje prírodné zdravé cukry a má tiež vynikajúcu výživovú hodnotu
obsahuje proteín, horčík, vápnik, železo, fosfor, draslík, mangán, meď, a vitamíny A, B, B2, B3 a D
z lekárskeho hľadiska sa môže využívať na liečbu kašľa a hnačky

Karob niektorí ľudia využívajú ako alternatívu miesto kávy. Ten však oproti káve neobsahuje kofeín. Taktiež neobsahuje kyselinu šťaveľovú, teobromín a tyramín. Posledné dve zložky môžu u niektorých ľudí vyvolať bolesti hlavy a migrénu.

Opis a zaujímavosti karobu

Karob, ktorý je tiež známy pod názvom svätojánsky chlieb pochádza zo Stredomoria, kde sa pestuje už vyše 4000 rokov. Názov karob má podľa Mohamedovej armády od čias, odkedy jedli Araby kharoub. Názov svätojánsky chlieb má podľa príbehu, kedy ho konzumoval Ján Krstiteľ.

Karob je pomaly rastúci, stredne veľký strom pôvodom z východného Stredomoria. Je nenáročný a preferuje suché prostredie, podobne ako citrusové plody. Karob začína prinášať plody až približne po 15 rokoch od vysadenia. Plody karobu sú kožovité struky, ktoré dokážu dorásť cca do 30 cm.


Tip na čokoládu bez cukru: Zmiešame karobový prášok so sušeným mliekom, sójovým lecitínom a rastlinným tukom (napr. s kokosovým olejom). Vznikne nám tak výživná hmota, ktorú môžeme konzumovať ako zdravú čokoládu.

ZDVhM2Yy