Datle - ovocie z oázy

05.11.2016

Datle - ovocie z oázy

Aké živiny sú v datlách? Veľmi veľa, naozaj! Sú to sladké, chutné plody z tropickej oázy. Prekypujú potrebnými minerálmi a energiou, ktoré Vášmu telu dopomôžu zostať fit a zdravý.

Zloženie a účinky datlí

Datle - datlovníkDatle sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia s impozantným zoznamom základných živín, vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre normálny rast, vývoj a celkový blahobyt.
Čerstvé ďatle sa skladajú z jednoduchých cukrov ako je fruktóza a dextróza. Plody sú bohaté na vlákninu, ktorá zabraňuje absorpcii LDL cholesterolu v črevách.
Obsahujú flavonoidy - sú to prírodné látky, známe ako taníny(triesloviny), majú protizápalové, protivírusové a antioxidačné vlastnosti. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj proti tým, ktoré sa tvoria priamo vo Vašom tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, chránia proti následkom oxidačného stresu. Antioxidačné flavonoidy, ktoré sa nachádzajú v datlách, sú beta-karotén, luteín a Zea-xantín. Zistilo sa , že tieto antioxidanty majú schopnosť chrániť bunky a iné štruktúry v tele pred škodlivými účinkami voľných radikálov kyslíka.
Datle sú stredným zdrojom vitamínu-A, znamená to, že majú antioxidačné vlastnosti. Vitamínu-A je známy tým, že napomáha chrániť pred vznikom rakoviny pľúc a ústnej dutiny.
Datle sú vynikajúcim zdrojom železa na 100g = 0,90mg. Železo je zložka hemoglobínu vo vnútri červených krviniek, určuje kapacitu prenosu kyslíka v krvi.
Ďalej sú výborným zdrojom draslíka na 100g = 696mg. Draslík je dôležitou súčasťou bunkových a telových tekutín, ktoré pomáhajú regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Poskytuje ochranu proti vzniku mŕtvice a inchemickej choroby srdca.
Datle sú tiež bohaté na minerály, ako je vápnik, mangán, meď a horčík. Vápnik je dôležitý minerál, ktorý je základnou zložkou kostí a zubov, a ktorý telo potrebuje pre svalovú väzbu, zrážanie krvi. Meď je potrebná na produkciu červených krviniek. Horčík je nevyhnutný pre rast kostí.
Datle sú medzi potravinami zaraďované do kategórie preháňadiel. Preto sú vhodné pre ľudí, ktorý trpia zápchou. Pre získanie laxatívnych účinkov z ďatlí sa musia namočiť na celú noc do vody. Takto namočené by sa mali konzumovať v dopoludňajších hodinách,ako sirup, pre lepší účinok. Datle majú vysokú úroveň rozpustnej vlákniny, ktorá je nevyhnutná na podporu zdravej stolice a prechod potravy cez črevný trakt, čo môže zmierniť príznaky zápchy.


Aj keď majú datle vysokú nutričnú hodnotu, treba byť opatrný pri ich výbere. Majú lepkavý povrch, ktorý priťahuje rôzne nečistoty. Preto by ste mali konzumovať len tie , ktoré sú spracované a riadne zabalené. Pred konzumáciou ich dôkladne umyte, pomôžete tým odstrániť nečistoty, ktoré môžu byť na nich prítomné.

Aj Vy si myslíte, že datle by sa mali konzumovať počas celého roka a nie len na Vianoce?

ZWZlMG